Новини

Новини

„Феникс“ – с 31 награди и 3 стипендии от международен танцов фестивал
Танцова формация „Феникс“ към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград се завърна от участие в XIV Международен танцов фестивал „Вълшебен свят“ с 31 награди и стипендии за обучение – съобщават ръководителите на талантливите танцьори Ирина Стоянова и Иван Стоянов.
Танцовата надпревара се е провела между 7 и 9 юни  в Хасково.
Фестивалът е отворен, международен с конкурсен характер, в резултат на който се определят най-добрите от явилите се участници в танцовите стилове балет, съвременни танци, етно, фолклор, мажоретки, улични танци и брейк. Фестивалът е включен в културния календар на Министерството на културата. Признат от WADF (Световна артистична танцова фeдeрация).
Изпълненията на младите таланти бяха оценявани от авторитетно международно жури от професионални танцьори, преподаватели по танци и сертифицирани международни съдии от Ирландия, Сърбия, Италия, САЩ, Гърция, Унгария, Румъния, Швейцария, Италия, Полша, Русия, Белгия, Словения и България.
Общият брой на спечелените награди е 31 купи, медали и дипломи, и 3 стипендии за обучение „съвременни танцови техники” в Италия за Виктор Петров и Стефан Добрев и още една за обучение в Италия „улични танци”, отново за Стефан Добрев.
В стил „Модърн“ ТФ„Феникс“ спечели 1 първо място, в „Танцово шоу“ – 2 първи и 3 трети места, в „Хип-хоп“ – 2 първи, 3 втори и 1 трето място, в „Брейк денс“ – 11 първи места, 6 втори места и 2 трети и Специалната награда за „Брейк денс“.

За трета поредна година ЦПЛР Център за работа с деца-Разград раздаде Годишни награди на най-добрите си възпитаници през отминаващата учебна година. За абитуриентите бяха подготвени плакети, а за по-малките таланти – грамоти. За пръв път бе присъдено и званието „Приятел на Центъра”.
29 грамоти и плакети бяха раздадени в третото издание на Годишните награди на ЦПЛР ЦРД-Разград. От общо 690-те възпитаници бяха излъчени по няколко от най- успешните творци в различните видове изкуства. Имаше и колективни награди  при две от формациите – втори концертен състав на ДТШ”Хорце” и Първа концертна група на Градския мажоретен състав. Част от наградите връчи председателят на Настоятелството на ЦРД Диана Славова.

За пръв път не само в историята на ЦРД, но и на която и да е културна или образователна институция в Разград оценка получиха и представители на медиите. Званието „Приятел на Центъра” получиха журналистът от Дарик Радио Радка Минчева и фотографът от Razgrad Photo News Антон Анастасов.
Празникът в стъклената зала на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” завърши с изпълнение на Васил Петров от Класа по поп пеене.

Талантливите деца  от ДТШ "Хорце" с ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова при ЦПЛР- Център за работа с деца, гр.Разград участваха в Международен арт  фестивал "Златен делфин" от 22 май до 27 май в гр.Батуми, Грузия.В раздел "Фолклорни танци" изпълненията на децата от първи концертен състав - възрастова група 12- 17 години бяха оценени с грамота за първо място, медал и статуетка. Децата от втори концертен състав - възрастова група 8 - 11 години се класираха втори.По време на престоя си в Грузия възпитаниците на школата се срещнаха с министърката на културата, спорта и туризма на Грузия и с кметицата на гр.Батуми.

През месец май четири деца от Школа по дигитално изкуство спечелиха четири награди в два Национални конкурса.

Мартин Вълчинов спечели първа награда в XI Национален конкурс"Мадарският конник - символ на историческото минало и европейското бъдеще на България" -раздел "Компютърна презентация", първа възрастова група - гр.Шумен.

Три награди  от конкурса „Героичното минало и природните красоти на родния край“ – раздел „Компютърна презентация“- гр.Плевен. Първо място за Никол Ганева, второ място за Ажда Илмазова и трето място за Дилян Йовчев!Грамота за активно участие и за г-жа Рахова!

На 16 май 2019 година в Общински културен център се проведе празничен концерт послучай двадесет годишнината на Детска танцова школа "Хорце" с ръководители Живко Жечев, Румен Иванов и Жулиета Иванова.

Градският мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца с ръководител Емилия Борисова представи достойно Разград на международния конкурс "Южни слънца " в гр.Петрич. 

В раздел "танцово изкуство" журито е присъдило Гранд При на Градския мажоретен състав от Разград. Наградата е връчена от кмета на Петрич Димитър Бръчков.

Още две купи  спечелиха мажоретките – за първо място в раздел „Мажоретни танци” и трето място в „Характерни танци”.

 

Разградските мажоретки отново на върха: спечелиха Гранд При на международния конкурс Южни слънца
Разградските мажоретки отново на върха: спечелиха Гранд При на международния конкурс Южни слънца